PHOTO THERAPY

Συνεδρίες φωτοθεραπείας και θεραπευτικής φωτογραφίας.

Με την καθοδήγηση ενός θεραπευτή, εκπαιδευμένου στις τεχνικές Φώτο Θεραπείας, οι πελάτες διερευνούν, πέρα από τις οπτικές πληροφορίες, τί σημαίνουν συναισθηματικά οι προσωπικές τους φωτογραφίες και τα οικογενειακά τους άλμπουμ.

Οι πληροφορίες αυτές είναι σε λανθάνουσα μορφή σε όλες τις προσωπικές φωτογραφίες. Όταν όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επικεντρωθούμε και να εστιάσουμε στο θεραπευτικό διάλογο, μπορεί να επιτευχθεί μια σύνδεση πιο άμεση και λιγότερο λογοκριμένη από το υποσυνείδητο.

Στις συνεδρίες Φώτο Θεραπείας, δεν επεξεργαζόμαστε τις φωτογραφίες απλώς παθητικά, σε σιωπηλή περισυλλογή, αλλά και ενεργά. Βγάζουμε φωτογραφίες, ποζάρουμε για  αυτές, μιλάμε μαζί τους, τις αναδομούμε, τις ακούμε, επανεπισκεπτόμαστε τη μορφή τους για να δημιουργήσουμε νέες ιστορίες, κατόπιν εργασίας. Μπορούμε να δουλέψουμε με τις φωτογραφίες φέρνοντάς τες στο νού ως ανάμνηση ή δημιουργώντας τες με τη φαντασία μας, σε συνδυασμό με Εικαστική Θεραπεία, ή ακόμα και δημιουργώντας διάλογο με άλλες φωτογραφίες.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη Φώτο Θεραπεία:

  • Φωτογραφίες που έχει βγάλει ή δημιουργήσει ο πελάτης (που έχουν βγεί είτε με κάμερα, είτε από συλλογή άλλων φωτογραφιών από περιοδικά, εικόνες από το διαδίκτυο,  ψηφιακά επεξεργασμένες κ.ο.κ.).
  • Φωτογραφίες του ίδιου του πελάτη, που τις έχουν βγάλει άλλοι (στις οποίες είτε έχει ποζάρει σκόπιμα είτε έχουν βγεί εν αγνοία του και είναι φυσικές).
  • Αυτοπροσωπογραφίες, που σημαίνει οποιεσδήποτε φωτογραφίες έχουν βγάλει οι πελάτες τους εαυτούς τους, είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά (σε κάθε περίπτωση οι φωτογραφίες αυτές στις οποίες εκείνοι είχαν τον έλεγχο όλων των παραμέτρων για τη δημιουργία της εικόνας).
  • Οικογενειακά άλμπουμ ή άλλες φωτο-βιογραφικές συλλογές (είτε της φυσικής οικογένειας ή τις οικογένειας από επιλογή φωτογραφίες που έχουμε κρατήσει επίσημα σε άλμπουμ, μια αφήγηση όσων βρίσκονται τοποθετημένες στους τοίχους, σε πόρτες ψυγείων, σε πορτοφόλια, στο desktop του υπολογιστή μας, στα καδράκια πάνω στο γραφείο μας, σε οικογενειακά websites κλπ).
  • Φωτο-προβολές, που χρησιμοποιούν το (φαινομενολογικό) δεδομένο ότι το νόημα της κάθε φωτογραφίας έχει αρχικά δημιουργηθεί από το θεατή της κατά τη διάρκεια της σύλληψής της. Κοιτώντας οποιαδήποτε φωτογραφία, δημιουργούνται αντιλήψεις και αντιδράσεις, που προβάλλονται από τον χάρτη της εσωτερικής πραγματικότητας του καθενός, ο οποίος καθορίζει πώς αποκωδικοποιεί αυτά που βλέπει. Κατά συνέπεια, αυτή η τεχνική δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο είδος φωτογραφιών, αλλά στη λιγότερο χειροπιαστή επαφή μιας φωτογραφίας και του θεατή ή δημιουργού της, το «σημείο» στο οποίο ο καθένας μας δημιουργεί τις δικές του μοναδικές αντιδράσεις σε αυτό το οποίο βλέπει.

Similar Posts